Tapasztalat

A napi fogyasztási termékek vizsgálatánál elsődlegesen azt kell tisztáznunk, hogy a termék vásárlójáról vagy fogyasztójáról szeretnénk többet megtudni. A kereskedelem számára ez valamivel egyszerűbb döntési pont, hiszen a vásárló az, aki a végső döntést meghozza és a pénzét otthagyja a kasszánál.

Az internet elterjedése az eddiginél sokkal több opciót és információt biztosít a fogyasztók számára, ezzel együtt a fogyasztók egyre inkább képesek önállóan lépni egyik döntési pontból a másikba. Másodsorban a találkozási pontok (Experience points, XP) száma is jelentősen megnövekedett, ahol a fogyasztó egy adott márkával kapcsolatba kerülhet. A korábban lineáris döntési folyamat eltérő erősségű interakciók hálózatává vált, amely így összetett és nem lineáris döntési folyamatokat eredményez.

Üzleti kérdések és kutatói válaszokTapasztalataink alapján a kutatást megelőzően fontos tisztáznunk, hogy az adott üzleti kérdés stratégiai vagy taktikai szintű, mert aztán ennek megfelelően alakíthatjuk ki az ajánlott kutatási megközelítést.

Vásárlói döntéshozatal

Közel egy évszázadig a marketing egyik alaptézise volt, hogy a fogyasztók a lineáris döntési folyamaton, mint egy tölcséren mennek végig (ún. Purchase funnel), amely során egymás után különböző szempontokat értékelnek, míg eljutnak a végső döntésig. Kutatásaink eredményeként tipikus döntési útvonalakat rajzolunk meg, hiszen manapság nagyon ritka, hogy egyetlen döntési fával tudjuk ábrázolni a valóságot.

Shopper

A bolti környezetben a vásárlói viselkedésnek vannak olyan jellemzői, amelyek jelentősen eltérnek a korábban megszokottól. A mindenki számára hasznosítható tanulságok közül az egyik, hogy a legtöbb napi fogyasztási cikk vásárlása ma már inkább kötelesség, sem, mint öröm. A vásárlók minél gyorsabban szeretnének „túlesni” a folyamaton, különösen igaz ez a vásárlási kezdeti és végső szakaszára. A shopper kutatások precíz előkészítése és kivitelezése szempontjából különösen fontos a fent példakánt említett, és az ahhoz hasonló, alapvető viselkedésminták ismerete.

A shopper kutatások során a klasszikus kutatási módszertanok és platformok mellett egyre nagyobb mértékben támaszkodunk az internetes világ és az okos eszközök által kínált lehetőségekre. Módszereink között a kvalitatív és kvantitatív megfigyelési módszerek és bolti felmémérések is elérhetőek.

Márkaaudit (Brand review)

Hol áll a márkám az érettségi görbén? Azt gondolják róla a fogyasztók, amit mi? Pár évente érdemes ránézni a márkára egyfajta helikopter perspektívából, ebben segít egy márkaaudit. A felmérés tárgya a teljes kategória, valamennyi szorosan és tágan vett versenytársat is vizsgálva. A kommunikációs célcsoportok és az üzenetek felülvizsgálatára is sor kerül, ha szükséges. Az eredmények néha visszaigazolják, amit a márkatulajdonos gondolt a helyzetéről, de láttunk már nagy meglepetéseket is, amelyek után igazi „újratervezés” vált szükségessé.

Megvásárolható tanulmányok


A fogyasztási cikk és kereskedelem üzletág, hasonlóan az Inspira Group más divíziójaihoz, évente számos alkalommal készít saját finanszírozású kutatásokat, amelyek egy-egy, a szakmai közvélemény számára értékes témában kínálnak orientációs lehetőséget az érdeklődő ügyfelek számára.

Az eddig elkészült saját finanszírozású kutatásaink összefoglalóit a linkre kattintva érheti el.

Inspira Mentes magyar fogyasztó (2018)

Inspira Mentes kozmetikumok és háztartási tisztítószerek (2019)

Bízza a betegre! (?)

Bízza a betegre! (?)

Avagy mi befolyásolja egy OTC gyógyszer választását?

A vény nélkül kapható tabletták választása során egy folyamatosan aktuális kérdést jelent, vajon a fogyasztót mi befolyásolja döntésében, milyen tényezők játszanak jelentős és kevésbé fontos szerepet ebben a folyamatban. Cikkünkben ezt a kérdést igyekszünk körbejárni néhány aktuális piackutatás eredményeinek tükrében.

20191211_Gyógyszerészet_OTC választás

„Tavaly ősszel a mentes termékekről készítettünk kutatást a Store Insider magazin elődjének, az Élelmiszer szaklapnak. Akkor és ezúttal is érdekes, tanulságos adatokat kaptunk” – szögezte le Dörnyei Otília Inspira Group Consumer & Retail directora. Az idén tavasszal végzett kutatásban, arra voltunk kíváncsiak, hogy mit jelent a magyaroknak az egészségtudatosság és az egészséges életvitel. Tényleg létezik-e a magyarok körében az egészségtudatosságra törekvés jelensége, vagy csupán egy médiahype részesei vagyunk mindannyian? – ennek felderítésére készült ez a friss, megbízható, reprezentatív piackutatás.
A teljes cikk a ide kattintva érhető el.

Inspira Group bejelentette piackutatással kapcsolatos innovációit

Inspira Group bejelentette piackutatással kapcsolatos innovációit

Inspira Research Group ügyfélreggeli – 2019. június 11.

Három innovatív fejlesztésünket mutattuk be ügyfeleinknek a múlt heti, telt házas rendezvényünkön:

– egy, a kutatási piacon egyedülálló, videó alapú adatfelvételi megoldás fejlesztését

– egy, az Inspira – Synetiq közös együttműködésén alapuló reklámdiagnosztikai módszertant

– egy innovatív, automatizáláson alapuló kutatási rendszer (VOKS) első elemeként a mobiltelefonra optimalizált webapp segítségével történő vevőelégedettség-mérési kutatási rendszert.

A következő hetekben ezekről a fejlesztéseinkről részletes bemutatóanyagot teszünk közzé.
Addig is a Kreatív Online oldalán megjelent sajtócikkben olvashatnak bővebben az eseményről és az eseményen bemutatott fejlesztésekről.

Márkamonitor konferencia

Márkamonitor konferencia

Felelős márkaépítés az egészség/gyógyszeriparban
2019. május 29-én került megrendezésre a Márkaépítés konferencia, amelynek vezérfonala a fenntarthatóság, magában foglalva a „sustainability” klasszikus fogalmán túl a stratégiai gondolkodást, az innovációt, a márkák fenntartható fejlődését meghatározó tényezőket. Az Inspira Healthcare piackutató ügynökség segítségével az FMCG szektor mellett idén az egészség/gyógyszer iparág is külön termet kapott.

A teljes cikk ide kattintva érhető el:  20190903_Inspira_Márkamonitor konferencia

Lehetőségek és veszélyek az online egészségügyi tájékozódásban

Lehetőségek és veszélyek az online egészségügyi tájékozódásban

Az Inspira Research szeptemberben végzett kutatása szerint komoly bizalmi válság érzékelhető az egészségügyi információszerzés tekintetében, legyen szó online vagy egyéb csatornákról. Sajnos ebben a képben a szakma sem áll túl jó helyen, de talán „öröm az ürömben”, hogy a patika iránti bizalom relatíve

Inspira_Lehetőségek és veszélyek az online egészségügyi tájékozódásban